AED van v.v. Haaften 24/7 beschikbaar

Automatische Externe Defibrillators
(
AED) hangen teveel binnen gebouwen daarom is de Hartstichting een actie gestart, welke mogelijk is gemaakt door een schenking van De Vriendenloterij, waarbij de Hartstichting 800 beveiligde AED buitenkasten mocht weggeven aan sportverenigingen. Via deze actie van de Hartstichting is Voetbalverenging Haaften één van de winnaars geworden van een beveiligde AED buitenkast. Door het aanmelden van de AED op het oproepsysteem draagt
Voetbalverenging Haaften bij aan het vergroten van de overlevingskans na een hartstilstand.

De eerste 6 minuten cruciaal Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, thuis, op straat of op het sportveld. Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. De enige kans op overleven is als omstanders snel hulp bieden: direct 112 bellen, starten met reanimeren en een schok toedienen met een AED. De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Ambulances doen er vaak langer dan 6 minuten over voordat ze arriveren bij het slachtoffer. Daarom is er een oproepsysteem dat burgerhulpverleners oproept om alvast te starten met reanimeren en een AED op te halen die ingezet kan worden bij een reanimatie.

Hoe werkt het oproepsysteem?
Bij het oproepsysteem staan burgerhulpverleners - vrijwilligers die kunnen reanimeren - en AED’s aangemeld. Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij het oproepsysteem in. Via de meldkamer wordt een bericht naar de mobiele telefoon van de burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer gestuurd. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt, met de boodschap daar heen te gaan en te starten met reanimatie of om een AED te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Zij krijgen automatisch de locatie en code van het slot door van de dichtstbijzijnde AED in het systeem. Zodra de ambulance arriveert wordt de reanimatie overgenomen door zorgverleners. De burgerhulpverlener die uw AED heeft opgehaald brengt uw AED ook weer direct na de reanimatie terug.

Beveiligde AED buitenkast
De AED hangt aan het entreegebouw van Sportcomplex ’t Elzenbos, Enggraaf 24 in Haaften. De AED buitenkast is beveiligd met een ABUS cijferslot. Wanneer burgerhulpverleners in de buurt van Voetbalverenging Haaften worden opgeroepen, ontvangen zij de locatie van de AED, inclusief de code.

Aanmelden als Burgerhulpverlener
Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk Burgerhulpverleners zich aanmelden dit kun je doen via www.hartstichting.nl/reanimatie/aanmelden-burgerhulpverlener. Voor meer info zie www.hartstichting.nl
. In het nieuwe voetbalseizoen medio sept/okt. zal Voetbalvereniging Haaften een AED cursus organiseren.

AED buitenkast Voetbalver. Haaften